Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Serwis


Jaki kamień wybrać na blat kuchenny?

Jaki kamień wybrać na blat kuchenny?

Porady ekspertów.

Na blaty kuchenne nadaje się każdy kamień z handlowej grupy granitów (granity, bazalty, gnejsy, granodioryty, gabra, sjenity, labradoryty itp.).

Preferowana jest grubość min. 3 centymetry, chodź w niektórych, szczególnych i rozwiązanych odpowiednio konstrukcyjnie przypadkach można zastosować płyty o grubości 2 centymetrów.

Zdecydowanie odradzam marmury i wapienie, gdyż te skały reagują z wszystkimi kwasami organicznymi jakie używane są codziennie w kuchni (ocet, sok z cytryny, sok z grejpfruta), a także z napojami gazowanymi (pepsi, cola, woda mineralna). Wszystkie te płyny pozostawią na takich blatach plamy bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe do usunięcia

Sławomir Mazurek
Studio JASA, Wrocław
współautor książki "Wykorzystać Kamień"
www.WykorzystacKamien.pl




Zobacz również:


Komentarze:


Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy


Dodaj komentarz na Facebooku

2018-12-13
USD
S: 3,7472
K: 3,8230
CHF
S: 3,7734
K: 3,8496
EUR
S: 4,2589
K: 4,3449

Ogłoszenia

2017-04-19
Radom
2017-04-19
cała Polska

Dodaj ogłoszenie